HTML

Greguss Galéria

A Greguss Galéria és a Greguss Kör élete. www.gregussgaleria.hu

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2009.04.28. 23:21 Dzyna

Urbitalis Majális 2009, a Greguss Galériával

Urbitalis Majális 2009, Greguss Galéria

 

 

Hogy hogyan kerül a Duna a Greguss utcába?

 Erre már magam is kíváncsi voltam, így hát elindultam vándorútra, s megnéztem. Íme egy szem-és fültanú beszámolója:

Délben érkeztem a tetthelyre. Már éppen elkészült a Duna, felfestve a járdán, komótosan, hidakkal, ahogy’ kell. A falak mentén kisgrafikák sorakoztak, mind-mind a Duna egy-egy kiragadott szakaszát ábrázolta. A vetélkedőhöz szükséges tárgyak, képeslapok már ki voltak téve.

 Körülbelül Margitsziget magasságában figyelmes lettem egy kitérőre: valódi, csúf szemétkupac leledzik egy lezárt pinceablakban. Taba Ágnes éppen kitérőágat rajzolt eme „látványosság”-hoz..Most olvasom a „Helyi Témá”ban szemét-ügyben, hogy:  „A közterület-felügyelő tettenérés esetén 3-tól 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot alkalmazhat, súlyosabb esetben feljelentést tehet. Jelentős környezetkárosításnal az elkövető bíróság előtt is felelhet tettéért.”Zárójelben: a művészek elmondták, hogy az utcában jelentős mennyiségű kutyagumi volt,-van gazdik által otthagyva. Holott, az utcában kutya-wc is van!  Nagyon remélem, hogy akinek ez inge, végre magára veszi…Szép fővárosunk értékeit, műemlékeit és tisztaságát megőrizni mindnyájunk felelőssége.

Miután egy kicsit „jártam a vízen”, beljebb-kerültem, a Galériába. A Duna ide is behömpölyög, vezet a Galéria alkotóinak műveihez. A falakon Dunát idéző tárlat látható.

Ismét több alkotó állította ki műveit, így hát a látnivalók skálája elég széles. Duna-vizű üvegeken,  antik hangulatú képecskék vannak. Átnézve rajtuk, szinte más korba kerül a néző.(Taba Ági). Más alkotók kezemunkája nyomán akril, olaj-és vízfestményekben is gyönyörködhetünk. (Tegze Judit, Pölte Lívia, Kurdi Anita, Horváth Zoltán, Balkay László)

Sándor László fotóművész, egy dunai felvételét applikálta Duna-vizű üvegre.

Ám, a Galéria nem csak látnivalókkal halmozza el az odalátogatókat.

Kaptunk ám performance-ot is! A kiállítóként is szereplő Balkay László utcai gitárosként szerepelt. A hozzá csatlakozó művészeket ,Például Kilin Ildikót –aki a dunai vetélkedőn is, erdélyi származású létére kiválóan helytállt, valamint Lőrinczy Attila verses műsorát, majd együttes előadásaikat hallhattuk-láthattuk.

Majd elérkezett a 16 óra, ekkor hangzott el a hivatalos megnyitó, s színre lépett az „Üvegharang” együttes. Tőlük verseket, kevésbé ismert, nagyon szép dalokat halottunk.

Hallgattam, néztem a műsort és csendben felmerült bennem, hogy a társulat előadása kissé bátortalan. Ám ezen a halkságon, visszafogottságon valahogy mégis átsütött a tiszta, a valódi

Művészet... Mi ez, ha nem misztérium?

 

Május 23.-án ismét csináljuk a fesztivált .

 Mindenkit szeretettel várunk!

 

Lévai Regina

 

firkÁsz

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gregussgaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr681092671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása